InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Ajutorul pentru dezvoltare se bucura de cel mai mare sprijin al cetatenilor UE din ultimii 6 ani, conform unui nou sondaj

29.02.2016
 

Conform unor cifre recente, aproape noua din zece cetateni ai UE se declara in favoarea dezvoltarii (89 % - o crestere de 4 puncte procentuale in comparatie cu 2014). Peste jumatate spun ca UE ar trebui sa furnizeze ajutor la nivelurile promise, in timp ce 16 % considera ca ar trebui sa se acorde mai mult ajutor decat cel promis.

 

Comisarul UE pentru cooperare internationala si dezvoltare, Neven Mimica, a prezentat  rezultatele sondajului Eurobarometru privind politica UE de cooperare internationala si dezvoltare. Cifrele arata ca marea majoritate a europenilor au o opinie favorabila despre beneficiile aduse de cooperarea internationala si dezvoltarea. Aproape trei sferturi din participantii la sondaj sunt de acord ca ajutorul pentru dezvoltare este o modalitate eficienta de a combate imigratia neregulamentara (73 %), iar 80 % din europeni considera ca dezvoltarea este in interesul UE.

 

In urma anuntarii rezultatelor, comisarul Mimica a declarat: "Rezultatele Eurobarometru arata clar ca cetatenii UE cunosc si apreciaza importanta politicii UE de cooperare internationala si dezvoltare.

 

Aproape noua din zece respondenti cred ca este important sa ajutam tarile in curs de dezvoltare.

 

Totodata, peste sapte din zece europeni considera ca lupta impotriva saraciei in aceste tari are o influenta pozitiva asupra cetatenilor UE. In momentul de fata, cand Europa trebuie sa isi dovedeasca relevanta pentru cetatenii sai, ar trebui sa profitam de aceasta ocazie si sa aratam rezultatele actiunilor noastre, impactul pe care il au la fata locului, imbunatatirile pe care le aduc in vietile oamenilor si modul in care servesc valorile si interesele Europei."

 

Sondajul a fost organizat spre sfarsitul anului 2015, care a fost Anul European pentru Dezvoltare. Unul din obiectivele acestui an a fost sensibilizarea in mai mare masura a cetatenilor despre cum functioneaza ajutorul pentru dezvoltare acordat de UE si cum sunt cheltuiti banii. Sondajul arata ca aceasta campanie de sensibilizare a dat rezultate: aproape una din cinci persoane intervievate stia ca 2015 a fost  Anul European pentru Dezvoltare (o crestere cu aproximativ 50 % fata de rezultatele din 2014).

 

Cateva rezultate-cheie ale sondajului Eurobarometru despre dezvoltare

 

A crescut numarul persoanelor care considera ca lupta impotriva saraciei in tarile in curs de dezvoltare ar trebui sa fie una dintre principalele prioritati ale UE (o crestere de cinci puncte procentuale, la 69 %) si ale guvernelor nationale (o crestere de cinci puncte procentuale, la 50 %). Aproape sapte din zece respondenti au fost de acord cu majorarea ajutorului pentru dezvoltare acordat de UE (68 %) - un procent mai mare decat in ultimii ani.

 

Cetatenii UE considera ca pacea si securitatea in tarile in curs de dezvoltare constituie cea mai importanta provocare a Anului European pentru Dezvoltare (41 %) - ceea ce s-ar putea explica prin faptul ca aceste domenii pot fi considerate drept factori importanti in abordarea cauzelor profunde ale migratiei neregulamentare. Urmatoarele domenii in ordinea importantei au fost sanatatea si educatia (ambele cu 34 %).

 

Peste o treime din europeni au auzit sau au citit despre obiectivele de dezvoltare durabila (36 %). In comparatie, numai 22 % dintre europeni au declarat ca au auzit despre obiectivele de dezvoltare ale mileniului (ODM) in sondajul Eurobarometru din 2013.

 

Informatii suplimentare:

 

http://ec.europa.eu/europeaid/special-eurobarometer-441-european-year-development-citizens-views-development-cooperation-and-aid_en

 

 

Fisiere atasate

Document PDF
eb-eu-development-cooperation-and-aid-romania-122015_en.pdf
eb-eu-development-cooperation-and-aid-romania-122015_en.pdf
3,44 MBytes
29.02.2016 15:21