InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Cipru preia presedintia UE

02.07.2012, sursa: Comisia Europeana
 


In a doua jumătate a anului 2012, accentul se va pune pe impulsionarea creşterii economice şi pe revigorarea economiei europene.

Cipru preia preşedinţia UE la 1 iulie, intr-un moment marcat de ingrijorare in ceea ce priveşte ritmul lent de redresare economică şi criza datoriei suverane cu care se confruntă zona euro.

Alinierea bugetelor publice la limitele convenite la nivel european trebuie să se facă in paralel cu stimularea creşterii economice. In următoarele 6 luni, Cipru se va concentra pe măsuri de promovare a acestor obiective.

Una dintre principalele sale sarcini va fi obţinerea unui acord cu privire la propunerile de buget pentru perioada 2014-2020 , avansate de Comisie. Bugetul trasează priorităţile UE pe termen mediu: accelerarea creşterii economice, crearea de locuri de muncă şi stimularea competitivităţii.

Pe parcursul perioadei in care va deţine preşedinţia, Cipru va continua să depună eforturi in direcţia realizării unei mai bune coordonări economice la nivelul ţărilor UE şi a monitorizării bugetelor naţionale astfel incat acestea să se menţină in limitele stabilite.

Investiţiile in programe menite să creeze mai multe locuri de muncă de mai bună calitate şi in acţiuni de formare, in special pentru tinerii şomeri, vor constitui o altă prioritate.

Cipru va promova programe in favoarea unui stil de viaţă mai activ şi mai sănătos şi proiecte care abordează problema imbătranirii populaţiei din Europa.

Conectarea Europei

Cipru va susţine propunerile Comisiei care au ca obiect valorificarea avantajelor asociate integrării economice europene (piaţa unică) in folosul cetăţenilor şi al intreprinderilor, ceea ce va avea efecte pozitive asupra creşterii economice.

Se va pune accent pe măsuri menite să ajute intreprinderile mici să evolueze şi pe crearea unei pieţe digitale unice .

Cipru va coordona discuţiile pe tema conectării reţelelor energetice, de transport şi de telecomunicaţii din Europa. Conectarea infrastructurii UE stimulează concurenţa şi contribuie la reducerea preţurilor pentru consumatori.

Unul dintre principalele obiective ale preşedinţiei cipriote va fi să obţină un acord in legătură cu o politică maritimă mai integrată. Propunerile Comisiei, pe care liderii UE le analizează in prezent, vizează o mai bună coordonare la nivelul UE in scopul unei gestionări mai eficiente a resurselor.

Gestionarea frontierelor Europei

Avand in vedere evenimentele de anul trecut din nordul Africii şi fluxurile masive de imigranţi sosiţi in Europa, este important, de asemenea, să se obţină un acord şi in privinţa normelor comune referitoare la solicitanţii de azil.

Liderii UE sunt preocupaţi de imbunătăţirea modului in care sunt gestionate frontierele externe ale UE. De asemenea, au in vedere noi acorduri privind spaţiul intern fără frontiere al UE.