InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

IMM-urile, mediul si agricultura vor beneficia de mai multi bani pentru proiectele europene

19.08.2010, sursa: Sursa: www.gov.ro
 


Guvernul a aprobat, ieri, 18 august, rectificarea bugetului de stat si a bugetului asigurarilor sociale de stat, fiind alocate fonduri suplimentare pentru finalizarea in acest an a unor proiecte prioritare, a anuntat Primul-ministru Emil Boc, la finalul sedintei Executivului.
"Prin rectificarea bugetara am realizat o prioritizare a investitiilor publice din Romania. Fiecare minister a fost mandatat sa stabileasca ce obiective de investitii finalizeaza in 2010 si sa aloce, cu prioritate, bani pentru finalizarea acestora si, in subsidiar, pentru lucrarile de investitii care urmeaza sa fie finalizate anii urmatori, in special in 2011", a declarat Primul-ministru.
Ministrul Finantelor a dat asigurari ca bugetul nici unui minister nu a fost redus in ceea ce priveste cofinantarea proiectelor europene. In acest context, premierul a aratat ca prin rectificarea bugetara au fost asigurate sume suplimentare domeniilor mediu si agricultura, necesare cofinantarii unor proiecte europene.
De asemenea, Fondul de Garantare si Contragarantare pentru IMM-uri a fost capitalizat cu 46 de milioane de euro in vederea sustinerii intreprinderilor mici si mijlocii si a firmelor care acceseaza fonduri europene.
Primul-ministru Emil Boc a punctat si cateva dintre proiectele care urmeaza sa fie finalizate in cursul acestui an. In domeniul infrastructurii, premierul a mentionat portiunea de la Chitila la Voluntari din cadrul Centurii Bucuresti, astfel incat, anul viitor, dupa ce se vor finaliza tronsonul Cernavoda-Constanta si Centura ocolitoare a municipiului Constanta, sa se poata circula in regim de autostrada de la Pitesti pana la Constanta. De asemenea, intre obiectivele Guvernului primul-ministru a mai mentionat finalizarea, in 2010, a centurilor ocolitoare ale oraselor Lugoj, Cluj-Napoca, Sibiu si Caransebes, a unei portiuni de 12 kilometri din Autostrada Transilvania, a 8,4 kilometri din centura ocolitoare a municipiului Iasi si a 70 de kilometri din drumul Focsani-Ojdula.

Conform declaratiilor oficiale, rectificarea bugetului s-a facut cu incadrarea in tinta de deficit bugetar de 6,8% din PIB convenita cu FMI si Comisia Europeana, indicatorii macroeconomici luati in considerare pentru rectificarea bugetului fiind: Produsul Intern Brut: 511 miliarde lei, cresterea economica: - 1,9%, cursul mediu: 4,24 lei/euro si media anuala a indicelui pretului de consum: 5,9.

Informatii suplimentare:
Ministerele care, prin rectificarea bugetului, au primit fonduri suplimentare, sunt:
•Ministerul Muncii - 3,8 miliarde de lei pentru echilibrarea bugetului asigurarilor sociale de stat si 0,6 miliarde de lei pentru finantarea drepturilor persoanelor cu handicap
•Ministerul Sanatatii - 2,9 miliarde de lei
•Ministerul Mediului - 241 milioane de lei pentru cofinantarea proiectelor europene
•Ministerul Culturii - aproximativ 57 de milioane de lei pentru finalizarea proiectului privind restaurarea si reabilitarea monumentelor istorice si consolidarea unor cladiri culturale
•Ministerul Comunicatiilor - aproximativ 50 de milioane de lei pentru plata unor servicii de inchiriere de licente IT
•Ministerul Economiei - 207,1 milioane de lei
•Academia Romana - 17 milioane de lei pentru cofinantarea proiectelor europene
Ministerele carora li s-au redus bugetele sunt ministerele Educatiei, Administratiei si Internelor, Apararii, Justitiei, Dezvoltarii, Agriculturii si Transporturilor.