InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Impozitare echitabila: Comisia propune noi instrumente pentru combaterea fraudei in domeniul TVA

02.12.2017
 

Comisia Europeană a prezentat noi instrumente pentru a face mai puțin vulnerabil la fraude sistemul privind taxa pe valoarea adăugată (TVA) al UE și pentru a elimina lacunele care pot conduce la fraudă pe scară largă in domeniul TVA .

Noile norme au scopul de a instaura un climat de incredere intre statele membre, astfel incat acestea să poată face schimb de informații, și de a stimula cooperarea intre autoritățile fiscale naționale și autoritățile de aplicare a legii

Cele mai prudente estimări arată că frauda in domeniul TVA poate duce la o pierdere de venituri de peste 50 miliarde de EUR pe an pentru statele membre ale UE - bani care ar trebui să se indrepte către investiții publice in spitale, școli și drumuri. Dezvăluirile din Paradise Papersau arătat din nou modul in care persoane și societăți instărite folosesc mecanisme de evitare a obligațiilor fiscale pentru a eluda normele in materie de TVA ale UE in vederea evitării plății impozitelor care le revin in mod echitabil. Rapoarte recente sugerează, de asemenea, că mecanismele de fraudă in domeniul TVA pot fi utilizate pentru a finanța organizații criminale, inclusiv teroriști.

Propunerile de astăzi ar permite statelor membre să schimbe informații importante și să coopereze mai strans in lupta impotriva acestor activități.

Valdis Dombrovskis, vicepreședinte pentru moneda euro și dialog social, a declarat: "Frauda transfrontalieră in domeniul TVA reprezintă o cauză majoră a pierderii de venituri pentru statele membre și pentru bugetele UE. Propunerea de astăzi va contribui la consolidarea cooperării intre instituțiile care lucrează la nivel național și la nivelul UE pentru a aborda in mod eficient această problemă și pentru a imbunătăți colectarea impozitelor."

Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, a afirmat: "Paradise Papers au arătat din nou modul in care unele persoane profită de aplicarea permisivă a normelor in materie de TVA ale UE pentru a plăti mai puțin TVA decat altele. Știm, de asemenea, că frauda in domeniul TVA poate fi o sursă de finanțare pentru acte penale, inclusiv pentru terorism. Combaterea acestui flagel necesită un schimb de informații intre autoritățile naționale competente mult mai eficient decat in prezent, iar propunerile de astăzi vor permite realizarea acestui lucru. De exemplu, rețeaua UE de experți in domeniul antifraudă Eurofisc va avea acces la datele de inmatriculare ale autovehiculelor din alte state membre, contribuind astfel la stoparea unei surse majore de fraudă in domeniul TVA legată de vanzările de autovehicule noi față de cele uzate."

E adevărat că autoritățile fiscale ale statelor membre fac deja schimb de anumite informații privind mediul de afaceri și vanzările transfrontaliere, dar această cooperare se bazează in mare măsură pe procesarea manuală a informațiilor. In același timp, informațiile privind TVA și datele operative referitoare la grupurile organizate implicate in cele mai grave cazuri de fraudă in domeniul TVA nu sunt transmise in mod sistematic organismelor de aplicare a legii din UE. In cele din urmă, o lipsă a coordonării activităților de anchetare intre administrațiile fiscale și autoritățile de aplicare a legii la nivel național și la nivelul UE inseamnă că această activitate infracțională cu evoluție rapidă nu este, in prezent, monitorizată și abordată suficient de repede.

Propunerile de astăzi ar consolida cooperarea intre statele membre, permițandu-le să combată mai rapid și mai eficient frauda in domeniul TVA, chiar și in cazul fraudei care are loc in mediul online. Impreună, propunerile ar oferi un impuls major capacității noastre de a urmări și de a stopa autorii fraudelor și infractorii care sustrag venituri fiscale pentru propriul caștig.

Măsurile-cheie din această legislație includ:

  • Consolidarea cooperării intre statele membreFrauda in domeniul TVA poate avea loc in cateva minute, prin urmare, statele membre trebuie să dispună de instrumentele necesare pentru a acționa cat mai repede cu putință. Propunerea de astăzi prevede instituirea unui sistem online de schimb de informații in cadrul "Eurofisc", rețeaua existentă a UE de experți in domeniul antifraudă. Sistemul ar permite statelor membre să prelucreze, să analizeze și să verifice date referitoare la activitățile transfrontaliere, pentru a se asigura că riscul poate fi evaluat in modul cel mai rapid și mai exact posibil. Pentru a spori capacitatea statelor membre de a controla aprovizionarea transfrontalieră ar fi introduse audituri comune, la care participa funcționari din două sau mai multe autorități fiscale naționale in scopul combaterii fraudei, in special in sectorul comerțului electronic. Noi competențe ar fi, de asemenea, acordate Eurofisc pentru a coordona anchetele transfrontaliere.
  • Colaborarea cu organismele de aplicare a legii:Noile măsuri ar deschide noi canale de comunicare și de schimb de date intre autoritățile fiscale și organismele de aplicare a legii ale UE cu privire la activitățile transfrontaliere susceptibile de a duce la fraude in domeniul TVA. OLAF, Europol și Parchetului European (EPPO), care a fost creat recent. Cooperarea cu organismele europene ar permite verificarea incrucișată a informațiilor naționale cu cazierele judiciare, bazele de date și alte informații deținute de Europol și de OLAF, pentru a identifica adevărații autori ai fraudelor și rețelele lor.
  • Schimbul de informații esențiale privind importurile din afara UE:Schimbul de informații intre autoritățile fiscale și cele vamale ar fi imbunătățit in continuare pentru anumite proceduri vamale care sunt in prezent propice fraudelor in domeniul TVA. In temeiul unui regim special, mărfurile care sosesc din afara UE avand ca destinație finală un stat membru pot ajunge in UE printr-un alt stat membru și pot tranzita in continuare UE, scutite de TVA. TVA este percepută numai in momentul in care mărfurile ajung la destinația lor finală. Această caracteristică a sistemului TVA al UE are ca scop facilitarea comerțului pentru societățile oneste, dar poate fi folosită abuziv pentru a devia bunuri către piața neagră și pentru a eluda plata TVA in totalitate. In temeiul noilor norme, informațiile privind mărfurile intrate vor fi puse in comun, iar cooperarea intre autoritățile fiscale și vamale va fi consolidată in toate statele membre.

Schimbul de informații cu privire la autoturisme: Chiar și comerțul cu autoturisme poate face, uneori, obiectul unor fraude, din cauza diferenței de aplicare a TVA pentru autoturismele noi și cele uzate. Autoturismele recente sau noi, pentru care suma integrală este impozabilă, pot fi vandute ca bunuri de ocazie pentru care doar marja de profit este supusă TVA -ului. Pentru a combate acest tip de fraudă, funcționarii Eurofisc vor primi de la statele membre accesul la datele de inmatriculare a autoturismelor.

Aceste propuneri legislative vor fi transmise Parlamentului European pentru consultare și Consiliului pentru adoptare.