InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Livrarea transfrontaliera a coletelor: care sunt noile norme UE

19.03.2018
 

 

Cumpărătorii online vor beneficia de o mai mare transparență a prețurilor cu noile norme UE privind livrarea transfrontalieră a coletelor.

Prețurile ridicate de livrare pentru serviciile transfrontaliere reprezintă unul dintre principalele obstacole pentru cumpărătorii online și comercianții electronici. Tarifele pentru coletele trimise dintr-o țară UE in alta pot fi de cinci ori mai mari decat prețurile interne. Există diferențe mari atunci cand se expediază un pachet din două țări UE către aceeași destinație. De exemplu, trimiterea unui pachet de 2 kg din Belgia in Italia ar costa 32,8 euro, in timp ce același pachet trimis din Olanda in Italia ar costa 13 euro.

 

Cum afectează acest lucru consumatorii și comercianții electronici?

 

Lipsa transparenței in acest sector poate incuraja operatorii poștali să perceapă prețuri nejustificat de mari, ceea ce ar putea descuraja firmele mici să facă comerț cu alte țări din UE. Astfel, consumatorii nu pot alege in cunoștință de cauză și nu au acces la o gamă mai largă de produse, mai afectați fiind clienții din zone indepărtate. Acest lucru afectează și pe cei care trimit un pachet prietenilor și familiei intr-o altă țară a UE.

 

Noul regulament

 

-   consumatorii și comercianții electronici vor avea posibilitatea de a verifica lista de prețuri și de a căuta cele mai bune oferte pe un site special

-   serviciile de curierat vor trebui să ofere clienților informații clare cu privire la prețurile și condițiile de livrare

-   autoritățile poștale naționale vor colecta date de la companiile de transport pentru a monitoriza piața și a evalua tarifele nejustificat de mari.

 

Parlamentul European a aprobat un regulament pentru a face piața de transport transfrontalier a coletelor mai transparentă și mai competitivă și pentru a reduce barierele pe care le intampină consumatorii și comercianții online atunci cand cumpără produse online in UE. Impreună cu eliminarea blocării geografice, aceste noi reguli imbunătățesc drepturile cumpărătorilor online.

 

Sursa:Parlamentul European