InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

O noua strategie UE in sectorul comunicatiilor

17.09.2013, sursa: Comisia Europeana
 

Noua strategie işi propune să armonizeze sectorul telecomunicaţiilor, să interzică tarifele de roaming, să reducă procedurile birocratice pentru intreprinderi şi să introducă noi drepturi pentru utilizatorii şi furnizorii de servicii.

In ciuda progreselor inregistrate in ultimii 26 de ani, sectorul european al telecomunicaţiilor este incă fragmentat şi dependent de pieţele naţionale, la nivelul modului de operare. Prin urmare, intreprinderile europene au rămas in urma companiilor concurente din SUA şi Asia.

Pachetul "Un continent conectat" işi propune să dea un nou impuls principalelor sectoare europene ale telecomunicaţiilor, prin eliminarea tarifelor de roaming şi simplificarea normelor cu scopul de a promova investiţiile in reţele de mare viteză, care vor stimula creşterea economică şi crearea de locuri de muncă.

Sectorul economic depinde tot mai mult de existenţa unor conexiuni rapide. Se estimează că prin finalizarea pieţei unice a telecomunicaţiilor s-ar crea mii de locuri de muncă, iar PIB-ul UE ar creşte anual cu circa 1%.

Sfarşitul tarifelor de roaming

Incepand din iulie 2014, ar urma să nu mai suportaţi costuri suplimentare cand primiţi un apel pe telefonul mobil atunci cand vă aflaţi in altă ţară din UE. Companiile de telefonie ar fi obligate fie să vă ofere pachete valabile peste tot in UE, concepute după principiul "vorbeşti afară ca la tine acasă", fie să vă permită să optaţi pentru un furnizor separat de roaming fără să vă schimbaţi cartela SIM iniţială.

Tarifele la convorbirile internaţionale vor avea ca limită superioară preţul unui apel naţional interurban, iar apelurile efectuate intr-o reţea europeană de telefonie mobilă nu vor putea depăşi 0,19 euro pe minut (plus TVA).

Comisia sprijină şi principiul neutralităţii internetului potrivit căruia, internetul ar trebui să fie un sistem deschis. Aceasta inseamnă că operatorilor li se va interzice, de exemplu, să propună contracte cu viteze mari de transmitere a datelor, care ar putea restricţiona accesul furnizorilor concurenţi.

Drepturile consumatorilor in Europa

In urma armonizării depline a normelor in domeniul protecţiei consumatorilor, nu va mai fi nevoie de personalizarea serviciilor in fiecare ţară, iar consumatorii vor beneficia de protecţie sporită.

Cetăţenii europeni vor mai avea şi alte avantaje: contracte redactate intr-un limbaj clar, mai multe drepturi in ceea ce priveşte schimbarea furnizorului sau a contractului, precum şi dreptul de a anula un contract dacă nu se respectă angajamentele contractuale referitoare la vitezele de internet.

Reducerea birocraţiei şi creşterea investiţiilor

UE doreşte să faciliteze pătrunderea pe pieţe noi a intreprinderilor din sectorul telecomunicaţiilor. De aceea, licenţa acordată intr-o ţară va fi valabilă peste tot in UE, iar alocarea unui spectru de frecvenţe radio va fi standardizată pentru a simplifica planurile transfrontaliere de investiţii.

Pentru a incuraja investiţiile in reţele ultrarapide de fibră optică in bandă largă şi pentru a garanta un acces mai mare la servicii 4G şi Wi-Fi se vor stabiliza preţurile pentru acordarea accesului la reţele. Astfel, sectorul va deveni mai competitiv.

Paşii următori

Propunerile vor avea nevoie de aprobarea Parlamentului European şi a celor 28 de state membre.