InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Previziunile economice intermediare din vara anului 2018 In UE

12.07.2018
 

 

Creșterea ar urma să-și mențină ritmul susținut in 2018 și in 2019, la 2,1 % anul acesta și 2 % in anul următor, atat in UE, cat și in zona euro.

Cu toate acestea, după cinci trimestre consecutive de creștere dinamică, elanul economic al Europei s-a temperat in prima jumătate a anului 2018 și se estimează că va cunoaște o scădere cu 0,2 puncte procentuale atat in UE, cat și in zona euro in raport cu previziunile din primăvară.

Ritmul de creștere ar urma să se accelereze intr-o oarecare măsură in a doua jumătate a acestui an, deoarece condițiile de pe piața forței de muncă se imbunătățesc, datoriile gospodăriilor se reduc, increderea consumatorilor se menține ridicată, iar politica monetară rămane favorabilă.

Valdis Dombrovskis, vicepreședinte, comisar responsabil pentru moneda euro și dialogul social, precum și pentru stabilitatea financiară, serviciile financiare și uniunea piețelor de capital, a declarat: "Activitatea economică europeană este in continuare intensă, creșterea preconizată a PIB-ului fiind in acest an de 2,1 % pentru zona euro și pentru UE28. Cu toate acestea, revizuirea in sens descrescător a creșterii PIB față de luna mai arată că mediul extern nefavorabil, caracterizat printre altele de tensiunile comerciale crescande cu SUA, poate afecta increderea, punandu-și amprenta asupra creșterii economice. Riscurile externe tot mai accentuate ne reamintesc cat este de necesar să consolidăm reziliența economiilor noastre individuale și a zonei euro in ansamblul său."

Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, a declarat: "Creșterea economică a Europei iși păstrează reziliența, in condițiile in care politicile monetare răman flexibile, iar șomajul continuă să scadă. Ușoara revizuire in sens descrescător comparativ cu previziunile din primăvară reflectă impactul pe care il au tensiunile comerciale și incertitudinea politică asupra increderii, precum și creșterea prețurilor la energie. Previziunile noastre indică o creștere continuă in 2018 și 2019, deși o nouă escaladare a măsurilor protecționiste reprezintă in mod clar un risc de evoluție negativă. Războaiele comerciale nu au niciodată caștigători, ci numai victime."

Elementele fundamentale răman solide, dar creșterea economică ar urma să se diminueze

Condițiile fundamentale pentru o creștere economică susținută in UE și in zona euro răman valabile. Dinamica moderată a ratelor de creștere este, in parte, rezultatul unor factori temporari, dar este posibil ca tensiunile comerciale, creșterea prețurilor la petrol și nesiguranța politică din unele state membre să fi jucat, de asemenea, un anumit rol.

La nivel global, creșterea rămane solidă, dar ratele sunt din ce in ce mai diferențiate de la o țară la alta și de la o regiune la alta.

Previziunile privind inflația, influențate de prețurile la energia electrică

Ca urmare a creșterii prețurilor la petrol incepand din primăvară, se estimează că anul acesta inflația va fi in medie de 1,9 % in UE și de 1,7 % in zona euro. Aceste cifre reflectă o creștere de 0,2 puncte procentuale in ambele zone față de primăvară. Previziunea pentru 2019 a fost modificată cu 0,1 puncte procentuale pentru zona euro, la 1,7 %, dar rămane neschimbată, la 1,8 %, pentru UE.

Aceste previziuni sunt supuse unor riscuri semnificative de evoluție negativă

Deși recenta performanță economică puternică s-a dovedit a fi rezilientă, previziunile răman sensibile la riscuri semnificative de deteriorare, care au crescut incepand din primăvară.

Scenariul de referință pornește de la ipoteza că nu va avea loc o nouă escaladare a tensiunilor comerciale. Dacă totuși aceste tensiuni de accentuează, ele ar afecta negativ comerțul și investițiile și ar reduce bunăstarea in toate țările implicate. Printre riscuri se numără și volatilitatea potențială a piețelor financiare, legată, printre altele, de riscurile geopolitice.

Pentru Regatul Unit, o ipoteză pur tehnică pentru 2019

Avand in vedere negocierile in curs de desfășurare privind termenii retragerii Regatului Unit din UE, previziunile noastre pentru 2019 se bazează pe o ipoteză pur tehnică de statu-quo in privința relațiilor comerciale dintre UE27 și Regatul Unit. Această ipoteză a fost formulată doar in scopul elaborării previziunilor și nu are niciun impact asupra discuțiilor desfășurate in prezent in contextul procesului bazat pe articolul 50.

Context

Aceste previziuni se bazează pe o serie de ipoteze tehnice referitoare la evoluția cursurilor de schimb, a ratelor dobanzilor și a prețurilor produselor de bază, intemeiate pe informațiile disponibile pană la data de 28 iunie. In ceea ce privește toate celelalte date care au fost avute in vedere, previziunile țin cont de informațiile disponibile pană la data de 3 iulie.

Incepand cu acest an, Comisia Europeană a revenit la publicarea, in fiecare an, a două seturi de previziuni cuprinzătoare (in primăvară și in toamnă) și a două seturi de previziuni intermediare (in iarnă și in vară), in locul celor trei seturi de previziuni cuprinzătoare (de iarnă, primăvară și toamnă) pe care le-a publicat in fiecare an incepand din 2012. Previziunile intermediare examinează evoluția anuală și trimestrială a PIB-ului și a inflației pentru anul in curs și pentru anul următor pentru toate statele membre și pentru zona euro, precum și datele consolidate la nivelul UE. Această modificare marchează revenirea la ritmul de publicare a previziunilor adoptat anterior de Comisie și realiniază calendarul previziunilor Comisiei la cel al altor instituții (de exemplu, al Băncii Centrale Europene, al Fondului Monetar Internațional, al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică).

 

 

Fisiere atasate

Document PDF
Raport_Romania.pdf
Raport_Romania.pdf
181,01 KBytes
12.07.2018 15:53