InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Redresarea economica si crearea de locuri de munca prioritarti europene

05.09.2011, sursa: Comisia Europeana
 

O mai bună guvernanţă economică, asistenţa pentru Grecia şi reformarea sectorului bancar se numără printre măsurile a căror implementare este necesară pentru redresarea economică şi crearea de locuri de muncă.

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, le-a solicitat liderilor UE să acţioneze rapid in direcţia luării unor măsuri de stimulare a redresării economice şi de ţinere sub control a cheltuielilor publice. De asemenea, a semnalat că este nevoie de un nou program de asistenţă pentru Grecia şi de continuarea reformelor in sectorul bancar.

Măsurile au in vedere:

o mai bună guvernanţă economică - un acord asupra unui pachet de propuneri ar conduce la o mai bună monitorizare a politicilor fiscale şi ar contribui la ţinerea sub control a datoriei publice şi la ameliorarea viabilităţii fiscale.
consolidarea fondului pentru zona euro din care li se poate acorda ajutor ţărilor care se confruntă cu probleme financiare. Guvernele ar urma să dea curs acordului din 21 iulie şi să adopte legile necesare pentru ca fondul să devină un mecanism permanent la care să se apeleze in caz de criză financiară.
Grecia - se lucrează la un nou program de asistenţă cu implicarea sectorului privat. Grupul operativ creat in luna iulie analizează modalităţile de stimulare a investiţiilor in această ţară, cu ajutorul fondurilor regionale ale UE.
reformarea sectorului bancar european - propunerile includ o mai bună supraveghere a instrumentelor financiare cum ar fi cele derivate, inăsprirea regulilor privind utilizarea abuzivă a informaţiilor confidenţiale şi manipularea pieţei şi crearea unui cadru pentru soluţionarea situaţiei băncilor falimentare.
Preşedintele Barroso a declarat că Europa a acţionat decisiv in sensul recapitalizării băncilor. Statele membre iau măsuri pentru a forţa băncile aflate in dificultate să işi consolideze finanţele in funcţie de rezultatele obţinute la testele de criză din luna iulie.

Acţiuni la nivel global

La reuniunea G20 de la Cannes, din perioada 3-4 noiembrie, UE va propune o taxă pe tranzacţiile financiare. Aceasta ar urma să contribuie la finanţarea bugetului pentru perioada 2014-2020 propus de UE, care va fi orientat către investiţii pentru asigurarea creşterii economice şi crearea de locuri de muncă.

Preşedintele Barroso a mai spus că UE va continua să joace un rol central in furnizarea de ajutor umanitar esenţial Libiei şi in sprijinirea acestei ţări in tranziţia către democraţie.