InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Saptamana europeana pentru securitate si sanatate in munca: promovarea unor locuri de munca durabile pentru toate varstele

23.10.2017
 

Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate in Muncă (EU-OSHA) demarează "Săptămana europeană pentru securitate și sănătate in muncă". Acest eveniment se desfășoară  intre 23 si 27 octombrie2017 și oferă intreprinderilor, experților in sănătate și securitate in muncă și lucrătorilor prilejul de a se reuni și a face schimb de bune practici privind munca durabilă și imbătranirea in condiții bune de sănătate, in cadrul campaniei "Locuri de muncă sănătoase pentru toate varstele".

In conformitate cu principiile Pilonului european al drepturilor sociale, EU-OSHA promovează condiții de muncă echitabile și ajută angajatorii și lucrătorii să depășească dificultățile cu care se confruntă.

Promovarea locurilor de muncă sigure și sănătoase pentru persoane de toate varstele este vitală pentru susținerea forței de muncă a Europei. La ora actuală, lucrătorii părăsesc piața muncii in medie la varsta de 61 de ani - mult mai devreme decat varsta legală de pensionare (65) stabilită de numeroase state membre ale UE[1].

"La inceputul acestui an, Comisia Europeană a lansat Pilonul european al drepturilor sociale - 20 de principii care se referă la egalitatea de șanse și accesul la piața muncii, la condiții de muncă echitabile, la protecție socială și la incluziune. EU-OSHA susține cu tărie aceste principii, promovand bunele practici, ajutand angajatorii și lucrătorii să depășească impreună dificultățile cu care se confruntă și creand numeroase instrumente practice și materiale orientative care să ajute la evaluarea riscurilor și la invățarea pe tot parcursul vieții, printre altele", afirmă Dr. Christa Sedlatschek, directoarea EU-OSHA.

Incă de la inceputul anului 2016, campania "Locuri de muncă sănătoase pentru toate varstele" a fost susținută de punctele focale naționale  ale EU-OSHA, de partenerii oficiali ai campaniei  și de partenerii media ai campaniei . Numeroase puncte focale găzduiesc in această săptămană evenimente speciale, printre care o conferință despre situația actuală pe piața muncii, organizată la Luxemburg pentru jurnaliști și experți, o conferință de presă in Ungaria despre rezultatele "Premiilor pentru bune practici" și o conferință in Lituania derulată sub titlul "Locuri de muncă sigure pentru toate varstele". In Estonia, cel de al 19-lea seminar intitulat "Ziua siguranței și a sănătății" va reuni 300 de participanți. Pe parcursul intregii săptămani se vor desfășura zeci de evenimente, intr-o mare varietate de țări.

Și partenerii oficiali ai campaniei EU-OSHA organizează evenimente in toată Europa. In Polonia, "Echipa stării de bine" de la Medicover  continuă seria celor două luni de evenimente de sensibilizare care promovează acțiunile preventive. Birourile ZF TRW Active & Passive Safety Technology  inițiază activități personalizate, precum asigurarea de controale medicale sau organizarea unor sesiuni de sfaturi privind pozițiile de lucru ergonomice și activitățile sportive pentru lucrători, iar biroul din Romania al companiei va sponsoriza o zi a "sănătății familiei".

Unul dintre rezultatele marcante ale activităților desfășurate de EU-OSHA pe parcursul campaniei il reprezintă raportul comun publicat recent sub titlul "Către locuri de muncă favorabile persoanelor in varstă din Europa: o abordare formulată de agenții ale UE referitoare la intreaga viață profesională și la imbătranire". Redactat sub coordonarea EU-OSHA, raportul cuprinde contribuții din partea Cedefop[2], a Eurofound[3] și a EIGE[4]. Această colaborare intre agenții evidențiază diverșii factori care influențează forța de muncă a Europei și măsurile necesare pentru a menține intreaga populație sănătoasă și activă. Raportul conține date și cifre, cele mai recente acte legislative ale UE și tendințele in materie de ocupare a forței de muncă, punand accentul pe sectorul educației și al formării profesionale și pe aspectele de gen in relație cu locul de muncă și cu fenomenul imbătranirii. Acest raport comun se adaugă numeroaselor resurse multilingve pe care EU-OSHA le-a pus la dispoziția campaniei, printre care se regăsesc și un ghid electronic (https://eguides.osha.europa.eu/RO_ro/select-your-profile , un instrument de vizualizare de date (https://healthy-workplaces.eu/ro/safer-and-healthier-work-any-age-data-visualisation-tool , o broșură privind premiile pentru bune practici etc.

 

Săptămana europeană pentru securitate și sănătate in muncă le oferă partenerilor prilejul de a-și impărtăși rezultatele acumulate pe parcursul ultimilor doi ani de campanie. Aceste schimburi de experiență au condus la organizarea summitului "Locuri de muncă sigure și sănătoase" , care va avea loc la Bilbao, in Spania, luna viitoare, in zilele de 21 și 22 noiembrie 2017.

Fisiere atasate

Document PDF
TE-02-17-364-EN-N.pdf
TE-02-17-364-EN-N.pdf
2,41 MBytes
23.10.2017 16:57