InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Transferuri in euro ieftine oriunde in Uniune si conversii valutare mai echitabile

29.03.2018
 

Transferuri in euro ieftine oriunde in Uniune si conversii valutare mai echitabile

 

Comisia Europeană  a propus in  28 martie scăderea costurilor plăților transfrontaliere in euro la nivelul intregii Uniuni. Conform normelor actuale, rezidenții și intreprinderile din zona euro beneficiază de aceleași condiții pentru tranzacțiile efectuate in propria lor țară și pentru cele efectuate intr-un alt stat membru din zona euro.

 

Propunerea urmărește aplicarea acestor condiții și in cazul persoanelor și al intreprinderilor din țări care nu se află in zona euro. Astfel, toți consumatorii și toate intreprinderile vor putea beneficia pe deplin de avantajele pieței unice atunci cand trimit bani, retrag numerar sau efectuează plăți in străinătate. Pentru toate plățile transfrontaliere in euro efectuate pe teritoriul UE in afara zonei euro se va plăti același comision - comision mic sau comision zero - ca plățile naționale efectuate in moneda locală oficială. In plus, Comisia propune  sporirea transparenței și a concurenței pentru serviciile de conversie monetară atunci cand consumatorii plătesc bunuri sau servicii intr-o altă monedă decat cea din propria țară.

 

Valdis Dombrovskis, vicepreședintele responsabil cu stabilitatea financiară, serviciile financiare și uniunea piețelor de capital, a declarat: "Datorită propunerii prezentate, cetățenii și intreprinderile din țările care nu fac parte din zona euro vor beneficia de aceleași condiții ca și rezidenții din zona euro atunci cand fac plăți transfrontaliere in euro. Toți cetățenii europeni vor putea face transferuri transfrontaliere in euro plătind aceleași comisioane ca pentru tranzacțiile interne. Propunerea prezentată astăzi prevede, de asemenea, o transparență totală in ceea ce privește conversia valutară atunci cand consumatorii plătesc cu cardul intr-o țară care nu are aceeași monedă ca a lor."

 

Consumatorii și intreprinderile din zona euro beneficiază deja de comisioane foarte mici pentru plățile transfrontaliere in euro; acest fapt se datorează intrării in vigoare, in 2001, a Regulamentului privind plățile transfrontaliere. Conform normelor actuale, rezidenții și intreprinderile din zona euro beneficiază de aceleași condiții pentru tranzacțiile efectuate in propria lor țară și pentru cele efectuate intr-un alt stat membru din zona euro. Propunerea actuala urmărește aplicarea acestor condiții și in cazul persoanelor și al intreprinderilor din țări care nu se află in zona euro pentru deplasări sau plăți efectuate in străinătate.

 

Astfel, se va pune capăt costurilor ridicate ale tranzacțiilor transfrontaliere efectuate in euro in cadrul UE.

Mai precis, prezenta propunere prevede că pentru plățile transfrontaliere in euro se vor percepe comisioane identice cu cele percepute pentru plăți naționale echivalente efectuate in moneda locală.

 

Comisioanele vor scădea, ajungand la cațiva euro sau chiar cațiva cenți. De exemplu, se va plăti același comision pentru un transfer credit transfrontalier in euro (EUR) efectuat din Bulgaria și un transfer național in leva bulgărească (BGN). Aceasta este o schimbare majoră, intrucat comisioanele pentru un simplu transfer credit pot fi exorbitante in unele state membre din afara zonei euro (de pană la 24 EUR pentru un transfer de 10 EUR!). Comisioanele ridicate percepute astăzi reprezintă un obstacol in calea pieței unice, deoarece afectează activitățile transfrontaliere ale populației (achiziționarea de bunuri sau de servicii intr-o altă monedă) și ale intreprinderilor, in special ale IMM-urilor. Acest lucru creează un decalaj major intre rezidenții din zona euro care beneficiază de moneda unică și rezidenții din afara zonei euro, care pot efectua tranzacții ieftine doar in țara lor.

 

Datorită acestei propuneri, plățile care implică monede diferite ale Uniunii vor deveni transparente. In prezent, consumatorii nu sunt, in general, informați și nu cunosc costurile unei tranzacții care implică o conversie monetară. Prin urmare, conform propunerii, consumatorii vor trebui să fie pe deplin informați cu privire la costurile de conversie monetară inainte de a efectua o astfel de plată (de exemplu, plăți cu cardul in străinătate, indiferent dacă este vorba de o retragere de numerar de la un bancomat, de plata cu cardul la un punct de vanzare sau de o plată online). Așadar, aceștia vor fi in măsură să compare costurile diferitelor opțiuni de conversie și să facă o alegere corectă. Conform unor informații recente, consumatorii se plang de practicile de conversie monetară dinamică, și anume de faptul că trebuie să plătească in străinătate in propria lor monedă, și solicită interzicerea acestora după ce au constatat că, in majoritatea cazurilor studiate, ei sunt cei care ies in pierdere. Consumatorii nu dispun de informațiile necesare pentru a face cea mai bună alegere, de aceea sunt indrumați in mod inechitabil către cele mai costisitoare opțiuni de conversie monetară. Autoritatea Bancară Europeană va avea misiunea de a elabora un proiect de standard tehnic de reglementare, care este necesar pentru a se asigura un grad sporit de transparență.

 

Urmează ca propunerea legislativă să fie transmisă Parlamentului European și Consiliului pentru adoptare.

 

Context

O prioritate esențială a Comisiei Juncker este crearea unei piețe unice mai aprofundate și mai echitabile, in care persoanele, serviciile, bunurile și capitalurile să circule liber in cadrul unei economii al cărei produs intern brut anual se ridică la 15 mii de miliarde de euro. Această piață unică urmărește, de asemenea, să le ofere consumatorilor acces la produse mai bune la prețuri mai mici, datorită unei concurențe sporite. 

 

Galerie foto

dombrovskis_2018_tranzactii_euro.jpg